Renklerin Dili

Renkler içerdikleri düşük ya da yüksek titreşimli enerjileriyle üzerimizde etkili olurlar. Olumlu ya da olumsuz, duygusal, zihinsel ve fiziksel dünyamızı derinden etkileme gücüne sahiptirler.

Yapılan araştırmalarda renkler ve insan davranışları arasında çok sıkı ilişkiler olduğu görülmüş, sevdiğimiz pek çok rengin içinde kişiliğimizle ilgili bilgilerin olduğu anlaşılmıştır. Renk seçiminizi mizacımız, yaşam koşullarımız, bilinçli yaşantılarımızın yanı sıra ihtiyaç duyduğumuz enerjinin niteliği de belirlemektedir.

Evimizi sevdiğimiz renklerle donatırız, giysilerimizde en beğendiğimiz rengi bolca kullanırız. Tıpkı resimler ve tablolar gibi yaşantılarımız da renklerden oluşur. Hatta kimi insanları ve yaşamları "ne kadar renksiz" diyerek dile getiririz. Renkler günlük yaşantımızda çocuğumuzun düşündüğünden daha çok yer almakta ve bizler onlardan sandığımızdan daha çok etkilenmekteyiz. Renklerin psikolojik etkileri neredeyse hepimizce bilinmekteyse de fizyolojik etkilerinden pek azımız haberdarız. Evet, renkler fizyolojimizi de etkilemekteler. Bu etkileşimin nedenini anlamak için rengin gerçekte ışık, ışığınsa bir elektromanyetik enerji olduğunu hatırlamamız yeterli olur. Işık değişik dalga boylarına dönüştüğünde ortaya çeşitli renkler çıkar. Kısaca, renk ışığın değişik titreşimlerdeki görüntüsüdür.

           KIRMIZI

Fiziksel gücün, hareketin, canlılığın rengidir. Başlangıçları teşvik eder. Çalışmaya şevk verir, tembelliğin karşıtıdır. İhtirasın ve aşkın temsilcisidir. Olumsuzluğu kabalık, duyarsızlık olarak ortaya çıkar. Kızgınlığa ve saldırganlığa yol açar. Tamamlayıcısı turkuazdır.

Mekanda Kullanımı

Hareketin yoğun olduğu yerler için uygundur. Mutfak, çocuk odaları, dans stüdyoları, diskotekler topluma açık olan alanlar. Koyu tonları yoğun ve sıkıcı bir atmosfer yaratacağı için tercih edilmemelidir. Elektrikli aletlerin çalıştığı ortamlarda kullanılmamalıdır.

           TURUNCU

Kırmızı gibi dışa dönük ve heyecan vericidir, ancak ondan daha yapıcıdır. Sağlık, canlılık, güven, cesaret ve iletişim turuncunun özellikleridir. Mutluluk vericidir. Olumsuzluğu ezici olma ve üstün gelme isteği şeklinde ortaya çıkar. Bazen de gösteriş meraklısı bir karakter şeklinde kendini gösterir. Tamamlayıcısı mavidir.

Mekanda Kullanımı

Mutfakta, çocuk odalarında, yemek odası ve koridorlarda sıcaklık yaratır. Neşe ve mutluluk vermesi istenen ortamlarda ve geniş alanlarda kullanılmalıdır. Büro, çalışma odası ve yatak odası için uygun değildir.

           SARI

Parlak, neşeli ve sevecendir. Umut aşılar. Alçak gönüllüğü, bilgiyi ve bilgeliği simgeler. İlham vericidir. Olumsuzluğu iki yüzlülük, aldatmaya eğilim şeklinde ortaya çıkabilir. Tamamlayıcısı mordur.

Mekanda Kullanımı

Mutfak için çok uygundur. Çalışma odalarında kullanılmamalıdır, zihni bulandırıp karışıklığa yol açar. Dinlenme amaçlı ortamlarda önerilmez. 

           YEŞİL

Paylaşımın, işbirliğinin, uyumun ve cömertliğin rengidir. Yatıştırır, güven ve huzur verir. Özgürlük doğal enerjisidir. Yeşil, yaşamın, yenilenmenin ve evrimin rengidir. Olumsuzluğu umursamazlık, kıskançlık, şüphe ve bencillik olarak ortaya çıkar. Güvensizlik ve tembellik de istenmeyen etkilerdir. Tamamlayıcısı macentadır.

Mekanda Kullanımı

Açık tonları mutfak için uygunudur. Koyu tonları zemin döşemesinde, fayanslarda kullanılmalıdır. Avlu, giriş gibi alanlarda kullanıldığında huzur verir. Hastane odalarında yatıştırıcıdır.

           TURKUAZ

Üst düzeydeki bir değişimin ve dönüşümün simgesidir. Açık fikirli, yardımsever ve gururludur. Dikkati ayakta tutar. Kendini ifadeye yardımcıdır. Olumsuzluğu yaşamdan korkma ve çekingenlik olarak ortaya çıkar. Duygusal ve zihinsel soyutlanma isteği de bir başka olumsuz etkisidir. Tamamlayıcısı kırmızıdır.

Mekanda Kullanımı

Canlılık ve ferahlık yayar, mekanları daha geniş gösterir. Banyolar, yatak odaları ve çalışma odalarında da kullanılabilir. Açık tonları duvar için uygundur.

           MAVİ

Ruhsal dünyanın ve derin tutkuların ifadesidir. Sakinliği, güven ve sadakâti temsil eder. Yeteneğin, güzelliğin ve sorumluluğun rengidir. Mavi barışı, sevgiyi ve şifayı sunar. Umut, inanç ve özgürlük duyguları aşılar. Olumsuzluğu, sürekli arayış içinde olmak şeklinde görünür. Güvensizlik, hayalperestlik, aşırı duygusallık olumsuz etkileridir. Tekdüzeliğe ve tembelliğe de sürükleyebilir. Tamamlayıcısı turuncudur.

Mekanda Kullanımı

Sakinleşme, stres atma, dinlenme amaçlı olan her yerde kullanılabilir. Yatak odalarında, meditasyon mekanlarında açık tonları uygundur. Hareketin ve çalışmanın çok olduğu yerlerde kullanılmamalıdır. Koyu tonları olumsuz etkiler, tembellik ve melankoli oluşturabilir.

           MOR

Asaleti, itibarı ve kendine güveni temsil eder. Özerklik ve bütünleniş yükselen özellikleridir. Ruhsal enerji ve sezgilerin rengidir. Yaratıcılık, hoşgörü ve düşünce gücü mor renk ile ilişkilidir. Olumsuz özellikleri unutkanlık ve sabırsızlık şeklinde ortaya çıkar. Tamamlayıcı rengi sarıdır.

Mekanda Kullanımı

Ruhsal çalışmalar, özellik meditasyon odaları için uygundur, dini tören ve seremonilerde kullanılır. Morun açık tonları olan lavanta, leylak ve orkide yatak odaları ve çalışma odalarında kullanılır. Hastane ve kliniklerin bekleme odaları açık tonları ile dekore edilebilir, çünkü bu renk kendine güven duygularını harekete geçirir.

           MACENTA

Tüm renklerin en zarifi kabul edilir. İdealizmi temsil eder ve saygı, minnettarlık ve sadakat kavramlarıyla bağlantılıdır. Enerjisi anlayış ve olgunluğu getirir. İnsanlar arasında ayrım gözetmeyen bir yöneticilik anlayışı verir. Yumuşak, sıcak ve koruyucudur. Sevginin, şefkatin ifadesidir. Olumsuz yönleri üstünlük kurma isteği, egemen olma arzusu şeklinde belirebilir. Anlamsız gurura yol açabilir. Yanlış kullanımı sonucunda kendine güvensizlik duyguları ortaya çıkabilir.

Mekanda Kullanımı

Yatak odalarında, bina girişlerinde kullanılması uygundur. Güven verir. Açık tonları olan gül pembesi ve somon banyo ve yatak odalarında kullanılabilir. Sakinleştirir. Saldırganlığı yok eder. Duvar boyası olarak, tamamlayıcısı yeşille birlikte kullanılabilir. Büroların, mutfak ve çalışma odalarının bu renge boyanması uygun değildir.

           BEYAZ - SİYAH - GRİ - KAHVERENGİ

Beyaz tüm ışık tayfını bünyesinde toplamıştır. Enerji sistemini dengeler, temizler. Yaratıcılık duygularını açığa çıkarır ve geliştirir. Birlikte kullanıldığı diğer renklerin güçlerini arttırır. Siyah, gri ve kahverengi gökkuşağında ve renk çarkında bulunmazlar. Son derece yoğun ve ağır enerjileri vardır. Doğru zamanda kullanıldıklarında etkileri olumludur. Siyahın aşırılıkları dengeleyici özelliği vardır, ancak tek renk olarak kullanılmaması iyi olur. Kahverengi sosyal dengeyi ve toplum içinde rahatlığı sağlar. Zihin üzerinde etkilidir.

 

Renk Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaşantımızın ortalama üçte ikisi kapalı mekanlarda geçirdiğimizi düşündüğümüzde iç mekanlarda kullanılan renklerin önemi ve üzerimizdeki etkisi daha da önem kazanıyor.

Renk, çevremizle kurduğumuz ilişkinin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biridir. Diğer herhangi bir unsurdan daha başarılı olarak renk, monoton ve basit bir mekanı canlı bir mekan haline dönüştürebilir.

Duvarlarınızın rengini değiştirmekle, kullandığınız mobilyalarınızı değiştirmekten, hatta odanın oturumunu yeniden düzenlemekten daha çarpıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.

İç dekorasyonda, bize özel renkler arasında bir ilişki kurabilmek için, genelde insanın renklerle "oynamasını" ve daha kuvvetli bir şekilde kendini keşfetme isteğini engelleyen o farklı ve tek olma korkusunu yenmeliyiz. Bir çoğumuz, kendimiz ifade etmeyi sınırlayan "makul, sakin, nötr ve pastel" renklerle etrafımızı çevirmeye koşullanmış durumdayız.

Bir odanın içindeki renkler, bir binanın iskeletini veya çatısını örten giysiler gibidir. Tıpkı insanın üzerine giydiği giysilerin tenini, kaslarını ve kemiklerini örtmesi gibidir.

Dekorasyonda renk kullanımı ile unutulmaması gereken genel bir kural, fazla renk kullanımının tıpkı az renk kullanımında olduğu gibi dengesizlik yaratacağıdır. Yapıcı etkilerini görebilmek için, renk ölçülü olarak kullanılmalıdır. En uyumlu görüntüleri, renkleri tamamlayıcıları ile birlikte kullandığınızda elde edersiniz.

Renk düzenlemesini yaparken ele alacağınız ilk şey kendi kişiliğinizdir. Sormanız gereken diğer sorular da şöyledir:

  • Söz konusu mekanda ne gibi aktiviteler yapılacak?
  • Ne kadar ışık alıyor? Temelde aydınlık bir yer mi, yoksa karanlık mı?
  • Ne gibi doğal renkler var? Mekanda ahşap, tuğla veya taş unsurları inceleyin.
  • Dikkat çekici ve canlı bir yer mi istiyorsunuz, yoksa sakin ve durgun mu?
  • Bu mekanda temelde soğuk bir atmosfer mi istiyorsunuz, yoksa sıcak mı?
  • Yüksek bir tavan mı var,yoksa alçak mı?
  • Bu mekanı büyütmek mi istersiniz, yoksa daha küçük görünmesini mi?
  • Mekanın temel şekli nasıl? Dar ve uzun mu, yoksa geniş ve kısa mı?
 

Hangi Oda Ne Renk Olmalıdır?

Bir odayı canlı, parlak ve dikkat çekici renklerle dekore etmek istediğinizi düşünün. Genelde bu tip renkler odanın görünen hacmini daraltıcı bir etki yapar. Kırmızı, pembe, turuncu ve sarı istediğiniz vurguyu verir. Bu renklerden hareketli ortamlarda en iyi sonuçlar alınır. Mutfağınızı veya bir kısmını bu şekilde dekore edebilirsiniz.

Canlı ve parlak renklerin iyi duracağı diğer mekanlar, çocukların oyun odası veya yemek odası olabilir. Diğer taraftan, daha sakin ve yumuşak bir atmosfer de arıyor olabilirsiniz. Yeşil, mor ve mavi bu tip bir etki yaratacaktır. Bu renkleri yatak odanızda veya çalışma odanızda da kullanabilirsiniz. Bu renkler, genişleyici ve açıklık hissi veren bir etki kazandırır.

Salon ve Oturma Odası

Salon ve oturma odasının rengi ortamda mevcut doğal renklere göre seçilmelidir. Yerler, şömine, tuğla veya taş işleri başlangıç noktası olarak görülmeli, koyu ve açık gölgeli renkler arasında sert kontrastlara yer verilmemelidir. Çünkü, kontrast renkler dikkat çeker. Ancak bu odanın amacı ise, dikkatinizin dağılmamasını gerektiren kitap okuma, müzik dinleme, sohbet etme ve dinlenme gibi aktivitelerin yapılabilmesidir.

Perde ve jaluzi seçerken, kullanacağınız duvarın rengiyle hafifçe kontrast oluşturacak bir renk seçmenizi tavsiye ederiz. Genel kural olarak, oturma gurubu koltukları, halılar ve sandalye döşemeleri duvar renginin koyu bir gölgesi gibi olmalıdır.

Salon ve oturma odası için temel olan, renklerin keskin zıtlıklar oluşturmadan karıştırılmasıdır. Etkili vurgular için, vazo, abajur ve çiçek gibi odadaki diğer unsurların renklerini değerlendirin.

Yemek Odası

Yemek odası duvarlarında açıktan ortaya doğru değişen renklere yer vermek, mutlu, sıcak ve davet edici bir atmosfer yaratır. Bunun için, doğal, meyve renklerini andıran renkleri tavsiye ederiz. Mümkün olduğunca soluk yeşil, ve sarı gibi soluk renklerden uzak durmalısınız. Çünkü bu renkler hastalığı ve rahatsızlığı hatırlatır.

Kontrast renkler, masa örtüsü veya peçete gibi küçük unsurlarda kullanılabilir. Genel olarak, yemekteki renklerin net bir şekilde görünümüne yetecek kadar ışıklandırma olmasına dikkat edin.

Mutfak

Mutfak nadiren dinlenilecek bir yerdir. Bu sebeple, hareket artırıcı renkleri hedefleyerek, renk katalogunun sıcak renkler kısmında seçiminizi yapın. Bu renkler dikkatli ve hazır olma duygusunu, yaratıcılığı destekler. Tezgah için kontrast renkler kullanılabilir; bu oradaki ışık yansımasını artıracaktır. Daha koyu gölgeli renklerin seçildiği bölümler için kuvvetli ve net bir aydınlatmaya ihtiyaç vardır. Kullandığınız bütün havlular, porselen takımlar, tavalar ve diğer mutfak eşyaları, odadaki temel renge bağlı bir vurgu yaratmak için bir fırsattır.

Yatak Odası

Burası, rahatlık ve sükunetin olması gerektiği yerdir. Bu yüzden sert kontrastların, ağır renklerin yerine yumuşak renkleri tercih etmelisiniz. İklimi de göz önünde tutmalısınız. Soğuk ülkelerde, sıcak renkler kullanılmalı, sıcak ülkelerde ise mavi grubu gibi sağlık ve serinletici renklere yer verilmelidir.

Çocuk Odası

Ortaokul çağına gelmemiş çocuklar için, berrak ve parlak bir ortam yaratması bakımından kırmızı, turuncu ve sarı bazlı renkler tercih edilmelidir. Ortaokul çağı ve üzerindeki çocuklar içinse, yeşil ve mavi bazlı renklerin açık tonları daha uygundur. Koyu renklerden kaçınılmalıdır, ayrıca okurken gözü yormayacak bir aydınlatma olmasına da dikkat edilmelidir.

Banyo

Banyolar genelde küçük yerlerdir. Bu yüzden, duvarlar için hacim genişletici, açık ile orta arası renklere yer vermenizi tavsiye ederiz. Fayanslar, küvet, lavabo ve tuvalet sabit unsurlardır. Bu sebeple başlangıç noktası da bu elemanlar olacaktır. Beyaz ve kırık beyaz banyo için uygun renklerdir, çünkü bunlar temizliği ve sağlığı çağrıştırır. Diğer uygun renkler arasında mavi, turkuaz, mavi-yeşil veya yeşil tonlardaki açıktan ortaya değişen renkler sayılabilir. Bu renkler, doğal elementleri temsil eder. Akla su, canlılık ve geniş hacmi getirir. Havlular, diş fırçaları, saç kurutma makinesi gibi eşyalar, genel renk gurubunuza uygun kontrast renkler kullanmanıza yardımcı olur.

Ortak Kullanım Odaları

Bu mekanı ortak olarak kullanacakların amacına bağlı olarak en uygun ortak renk saptanmalıdır. Ortak kullanılan odalarda, kuvvetli ve çarpıcı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, seçiminizi koyu ve canlı renklerden yana yapmalısınız. Sıcak ve rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için, gül rengi, şeftali, limon, leylak, ve pembe gibi renklere ve onların tonlarına yönelmelisiniz.

 

Renkler ve Karakterler

Çoğumuz çocukken bize şu sorunun sorulduğunu hatırlarız!
"En çok hangi rengi seviyorsun?"

Kişinin özel renk tercihinden, onun karakteri hakkında ipuçları öğrenmek mümkün...Çünkü, renkler insanların kişisel özelliklerini ve ruhsal yapısını ortaya koyar! İnsanlar belirli renkleri neden beğenirler? İnsanlar, bir rengi, ihtiyaçlarına ters düşse de beğendikleri için seçerler. Modadaki değişiklikler ve bunların etkileri de renk seçiminde etkili olabilir. Şimdi en sevdiğiniz rengi seçin ve karakterinize ne kadar uyduğuna karar verin.

      Kırmızı

Kırmızıyı seviyorsanız, enerjik bir şekilde dışa açık ve doğru hareket etmeye hazır bir tipsiniz. Yeni başlangıçlar, hareketlilik,motivasyon ve tutku sizi anlatan kelimeler... Arkadaş canlısı, bağışlayıcı, minnet duyguları gelişmiş bir kırmızı seversiniz. Ayrıca kırmızı, güçlü cinselliğinizi de vurguluyor. Güç sahibi ve başarılısınız ya da böyle görünmek istiyorsunuz.

      Turuncu

Eğer turuncudan hoşlanıyorsanız,enerjinizi azaltsa da herkeste heves ve gayret uyandıran, cesur ve maceracı bir tipsiniz. Yaptığınız her işte çok iddialısınız. İçtenliğiniz ve canlılığınız ile çevrenizi mutlu ediyorsunuz... İnsanlarla diyalogunuz ve mizah duygunuz çok kuvvetli. Gülmeyi ve başkalarını güldürmeyi de çok seviyorsunuz. İletişim, hareket ve girişim sizin karakteriniz.

      Sarı

Sarıyı seviyorsanız entelektüelsiniz. Akıl ve mantık sizden sorulur! Çalışkan bir kişiliğiniz var. Bulunduğunuz her ortamda otorite ve kontrol sahibi olmak hoşunuza gider. Açık fikirlisiniz ve ayrıntılara çok önem verirsiniz. Çevrenizdekilere umut vererek, her şeyin daha iyi olacağı duygusunu uyandırırsınız. Etrafınıza düşüncelerinizle ilham verirsiniz.

      Yeşil

Yeşili tercih ediyorsanız, paylaşımcılığınız, uyumlu, verici ve yardımsever kişiliğinizle meşhursunuz. Olumlu muhakeme, bilinç ve anlayışınızla,ailenizin ve çevrenizin güven ve koruma sembolüsünüz. Karar verebilmek için uygun ortam oluşturmak önemli bir özelliğiniz... Özgürlüğe, uyuma ve eşitliğe verdiğiniz önem, sizin adalet duygunuzdan kaynaklanıyor. Doğaya ve onun getirdiği güvene değer verirsiniz. Muhafazakarsınız, kısa ve öz olmayı, kalabalıkta dikkat çekmemeyi tercih edersiniz.

      Turkuaz

İnsanlar size karşı ilgi duyarlar. Kolayca iletişim kurabilen, sakin ve rahatlatıcı kişiliğiniz bunda büyük rol oynar. Düşünce ve duygularınızdaki açıklık, iletişimde de açık olmanızı sağlar. Genç ruhlu ve canlı görünmeyi seviyorsunuz. Ilımlı, yardıma açık kişiliğiniz sizi başarıya taşıyor. Dikkatli ve her konuda bilinçli olmak ise temel özelliklerinizden...

      Mavi

Mavi ruhun derin gerçeklerine girişi gösterir. En iyi özelliklerinizden birisi istekliliğinizdir. Sizin varlığınız ve kaderinizde, bağlılık ile güven bulunmaktadır.  Sorumluluk,sadakat ve düzen duygunuz kuvvetlidir. Bu da çevrenizdekilerde hayranlık uyandıran özelliklerinizdendir. Güzellik ve incelik ile bağdaştırılan popüler bir kişiliğiniz var. Sakin gücünüz, sükuneti, huzuru, kaderi, sıcak ve rahatlatıcı duyguları çağrıştırır.

      Mor

Kendinize saygı duyuyorsunuz. Asalet ve kendi kendine yetme baş özelliklerinizden... Büyük bir olasılıkla sanatın bir dalıyla ilgilisiniz. Yaratıcı kişiliğiniz, enerji,vizyon ve sezginiz ile birleştiğinde, kaderinizin yazarı olur. Tolerans ve anlayış sizin ile özdeşleşmiştir. Unutkanlık ve sabırsızlık da... Alçakgönüllülükle birleşik pratik idealizmi simgelersiniz.

      Macenta

Bu renk sizin yumuşaklık nezaket ve incelik duygularınızı ön plana çıkarıyor. Tutkulu, aşka aşık ve sevgi duyguları son derece gelişmiş bir yapınız var. İdealizm en saf haliyle sizde kişilik bulmuştur. Adanmışlık hali, saygı, minnettarlık gibi duygular sizinle beraber anılır. Anlayış ve olgunluğu, kibarlığı, sakinliği ve korumacılığı temsil edersiniz. Yön verme ve yönetme ise bir başka özelliğinizdir.

      Beyaz

Beyazı seviyorsanız, temizliğin,saflığın ve masumiyetin simgesi bir tarafınız var demektir. Sıcak ortamları serinleten rahatlatıcı bir etkiniz var. İnsanlar da bundan çok etkileniyor. Etrafınızdaki herkesle anlaşabilecek kadar geniş görüşlüsünüz. Kişilere ve eşyalara ise çok bağlanıyorsunuz. Ayrılık sizi etkilediği kadar hiç kimseyi etkilemiyor... Ruhi konulara ve öteki dünyaya ise yakın ilginiz var. Ölüm sizin için bir bitiş değil, aksine güzel bir başlangıç gibidir.

      Siyah

Geleneksel ve saygıdeğer bir kişiliğiniz var ama bir taraftan da; ya toplumu reddediyorsunuz ya da normlarına başkaldırıyorsunuz. Muhtemelen başarılı bir iş hayatınız var, çünkü siyah, güç ve otorite simgesidir. Size bütün saygınlığına rağmen, gizemli ve seksi bir görünüm verdiği de bir gerçek... Ölümü, kederi ve bazı pişmanlıklarınızı ise sık sık düşünüyorsunuz. Karanlıkta ve gizli kalmış yönleriniz bazen sizi depresif ve mutsuz kılabiliyor.

      Kahverengi

Kahverengiyi seviyorsanız, nesnelerin köklerine inebilen ve karmaşık sorunlarla basitçe ve direkt olarak baş edebilen bir yapınız var. İstikrar sizin diğer adınız. Sizin için mantığa aykırı olmama esastır. Pratik ve maddecisiniz. Aynı zamanda düzenli ve sabırlı da... Özgüveniniz ve kendinize inancınız tam...İşinize, ailenize ve arkadaşlarınıza son derece bağlısınız. Yerleşik düzen ve gelecek için sağlam temeller sizin mutlu olmanız için gereklidir.

 

Renkler ve Bilimsel Araştırmalar

Kansas Üniversitesi sanat müzesinde bir araştırma için halının altını elektronik bir sistemle donatmışlar, duvar rengini beyaz ve kahverengi olarak değişebilir yapmışlar. Arka fon beyaz kullanıldığında, insanlar müzede yavaş hareket etmiş, daha uzun süre kalıp, daha fazla alanda dolaşmışlar. Arka fon kahverengiye döndüğünde ise, insanlar müzede çok daha hızlı hareket edip, daha az alan dolaşmış ve müzeyi çok daha kısa sürede terk etmişler. O yüzden dünyadaki fast food restaurantlarının hepsinin sandalyeleri ve masaları kahverengi, duvar boyaları ise kahverengi-şampanya-pembe karışımıdır.

    

Kahverengi aynı zamanda teklifsiz, rahat bir renk olarak kabul edilir. Karşınızdakinin kendini resmiyetten uzak daha rahat hissetmesini ve açılmasını sağlar. Kendisi üzerinde ciddi bir takibim yok ama tüm ünlüleri rahatlıkla konuşturmasıyla tanınan, ünlü televizyoncu Larry King'i televizyonda her seferinde kahverengi kravatlar ve ceketlerle görüyorum. İstanbul'da bir dergi grubuna verdiğim bir seminerde, gazetecilere bundan bahsettim ve röportajlarında kahverengi giymelerinin avantaj olacağını söyledim. Daha sonra, aynı dergi grubundan bir gazeteci dostumuz, "Şerif Bey, sizin yaptığınız konuşmanın ertesi günü bir röportajım vardı, kahverengileri giyip gittim, gerçekten adamı susturamadık" demişti. Sevgili Özden Aslan 40'li yıllardan bu yana Avustralya'da kahverengi üç parça takım elbise üretilmediği söylemişti. Batılılar, "You blend in people" diyorlar, kahverengi toprak rengidir ve diğer insanlar arasında kaybolur gidersiniz. İs görüşmelerinde, profesyonel toplantılarda sakın kahverengi giymeyin.

    

Kırmızı, iştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının hepsinin logosunun kırmızı olduğunu hayretle fark edeceksiniz… Kırmızı tansiyonu yükseltir ve kan akışını hızlandırır.

    

Yeşil, güven verir. O yüzden bankaların logolarında en çok tercih ettikleri iki renkten biridir. Yatak odası için de rahatlatıcı bir renktir. Batıda büyük otellerin mutfaklarında duvar renginin, aşçıların maharetini arttırmak için yeşile boyandığını duymuştum. Hastaneler de logo ve iç dizaynlarında yeşili tercih eder. Çünkü rahatlatıcı ve sakinleştiricidir. Tabiatı en çok hatırlatan renktir. Yeşil alanlarda insanların daha az mide ağrısı çektikleri tespit edilmiş. Sakız paketlerinde ve sebze satılan yerlerde de yeşil en tercih edilen renktir.

    

Siyah, gücü ve tutkuyu temsil eder. Hırsın da bir ifadesidir.

    

Mavi ve özellikle lacivert kozmik bir renk olarak kabul edilir. sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği çağrıştırır. O yüzden dünyadaki firmaların yarısından fazlası logolarında maviyi kullanırlar. Hilton amblemini laciverde çevirirken, insanların kafasında daha büyük kuruluş imajı oluşturacağını biliyor. Aynı şekilde Bill Clinton, Büyük Jüriye ifade vermesinden önce mavi kravat takarak daha altın-bronz karışımı bir şekil ve rengi kullandığı görürsünüz. Daha çok altını ve parayı çağrıştırır çünkü.

    

Pembe giyenlere, hizmetlerinden dolayı ödeme yaparken kendimizi daha rahat hissettiğimizi tespit etmişler. İngiltere'de Boots ve Marks and Spencer mağazalarında tüm tezgahtarların pembe gömlek giyiyorlar.

    

Sarı, geçiciliğin ve dikkati çekiciliğin ifadesidir. O yüzden tüm dünyada taksiler sarıdır. Dikkat çeksin ve geçici olduğu bilinsin diye. Araba kiralama firmaları logolarında hep sarıyı kullanırlar. "Ürün geçici, lütfen geri getirin" demek istiyorlar. O yüzden dünyada hiçbir banka ambleminde bildiğimiz sarıyı kullanmaz. (Portakal ve bronz ya da bakır kimi zaman yer alabilir) Paranın geçici değil, kalıcı olmasını isterler.

   

Beyaz, istikrarı, devamlılığı ve temizliği simgeler. Beyaz elbiseler sizin temiz olduğunuz imajını verir.